Länkade data i Sverige
Skip to content, Skip to search

Huvudsida

Välkommen till Länkade Data i Sverige!

På dessa sidor samlar vi information om länkade data, med fokus på svenska datamängder samt information och frågor och svar på Svenska. Vare sig du letar efter data att återanvända eller länka till, vill veta mer om vad länkade data är, eller vill diskutera länkade data med andra så finns informationen här. Välj en ingång i menyn ovan, beroende på vad du letar efter, eller gå till sidöversikten (vi ber om ursäkt för att menyerna just nu fungerar dåligt för touchenheter).

Vilka står bakom linked-data.se? - läs mer om oss.

Vad är länkade data? - i korthet

I stora drag kan man säga att länkade data innebär att man publicerar data i ett standardiserat format (RDF) som ger varje dataelement en unik identifierare (URI). På det sättet kan enskilda dataelement referera till varandra, och på så sätt skapar vi länkar mellan data. Länkarna kan vara inom en datamängd, men nu kan vi även länka mellan datamängder eftersom identifierarna är (globalt) unika och kan referera till andras datamängder på webben. Detta gör att vi kan sätta in enskilda data eller datamängder i en kontext - vi kan länka våra data till andra datamängder som har information om “samma saker”. Under rubriken "Om länkade data" hittar du mer detaljerad information om vad länkade data är och hur det relaterar till öppna data. • Eva Blomqvist Februari 22, 2017 10:07
  Nu finns mer information om Länkade data i Sverige (LDSV 2017) den 26 April på den här sidan: http://www.ida.liu.se/research/semanticweb/events/LDSV2017.shtml Som vanligt är eventet gratis, bara att anmäla er i genom formuläret som finns länkat från ovanstående sida (men avanmäl gärna om ni inte kan komma så vi inte beställer fika mm i onödan). I formuläret finns även en fråga om ni har något intressant projekt ni skulle vilja berätta om under dagen, eller om ni har förslag på något annat vi ska ta med i programmet (andra talare, idéer kring formatet på dagen osv.) Vi ses i Linköping!
 • Eva Blomqvist Februari 3, 2017 09:46
  I egenskap av general chair för ESWC 2017 i vår funderar jag på hur Sverige kan synas mer i communityn, utöver några få forskningspapper. Finns det några svenska företag eller (EU-)projekt som är intresserade av att sponsra ESWC? (Minsta sponsorpaketet är på 500€ så inga fantasisummor, och då får man iaf synas på hemsidan.) Finns det några svenska projekt som kan tänkas delta i vår project networking session (http://2017.eswc-conferences.org/call-project-networking)? Eller kanske någon som vill delta i en av våra 5 "challenges" (se längst ner på sidan: http://2017.eswc-conferences.org/call-challenges) Hör även av er om ni har andra tankar och idéer om hur vi kan promota Sverige lite mer inom det här området!
 • Eva Blomqvist Februari 2, 2017 09:02
  Save the date: onsdagen 26/4 kommer vi arrangera den årliga dagen om Länkade data i Sverige, den här gången återvänder vi till Linköpings universitet. Mer info kommer, men skriv upp i kalendern - och börja fundera på vilka intressanta projekt eller idéer som just du vill berätta om under dagen!
  • Eva Blomqvist Om ni har idéer eller tankar om dagen, förslag på talare, eller förslag på andra aktiviteter så får ni gärna skriva här!
   Februari 2, 2017 09:05
 • Börje Shameti Lewin December 19, 2016 12:41
  Lösningsarkitekt med fokus på information och öppna data
 • Fler inlägg