Länkade data i Sverige
Skip to content, Skip to search

Huvudsida

Välkommen till Länkade Data i Sverige!

På dessa sidor samlar vi information om länkade data, med fokus på svenska datamängder samt information och frågor och svar på Svenska. Vare sig du letar efter data att återanvända eller länka till, vill veta mer om vad länkade data är, eller vill diskutera länkade data med andra så finns informationen här. Välj en ingång i menyn ovan, beroende på vad du letar efter, eller gå till sidöversikten (vi ber om ursäkt för att menyerna just nu fungerar dåligt för touchenheter).

Vilka står bakom linked-data.se? - läs mer om oss.

Vad är länkade data? - i korthet

I stora drag kan man säga att länkade data innebär att man publicerar data i ett standardiserat format (RDF) som ger varje dataelement en unik identifierare (URI). På det sättet kan enskilda dataelement referera till varandra, och på så sätt skapar vi länkar mellan data. Länkarna kan vara inom en datamängd, men nu kan vi även länka mellan datamängder eftersom identifierarna är (globalt) unika och kan referera till andras datamängder på webben. Detta gör att vi kan sätta in enskilda data eller datamängder i en kontext - vi kan länka våra data till andra datamängder som har information om “samma saker”. Under rubriken "Om länkade data" hittar du mer detaljerad information om vad länkade data är och hur det relaterar till öppna data. • Eva Blomqvist April 19, 2017 08:43
  Nu finns en preliminär agenda för vårt event Länkade Data i Sverige den 26 april på hemsidan! Det blir presentationer från bland annat Magnus Wallberg (Uppsala Monitoring Center), Damir Nesic (Scania/KTH), Dag Rende (FindOut), Ulrika Domellöf Mattson (Naturvårdsverket), Erik Wallin (Klipsk AB), Fredric Landqvist (GU), Matthias Palmer (Metasolutions), och oss här på LIU. Vi planerar även en interaktiv session eller kort tutorial i slutet av dagen. Anmälan är öppen till och med söndag 23 april - välkomna!
 • Fredric Landqvist April 24, 2017 10:41
  För er information, kommer jag köra en "verkstad" / workshop med http://philarcher.org/ den 12e alt 13e juni i Göteborg. Mer information om detta snart... bara en lite "teaser" ;-)
 • Moa Ranung April 19, 2017 11:05
  Digisam söker chef och utredare - Är någon av dem du? Sök senast nu på söndag den 23 april. Vi arbetar med frågor som storskalig digitalisering, länkade öppna data, lagring, upphovsrätt, standarder, riktlinjer och mycket mer. Allt kopplat till digitalt kulturarv. Sök eller tipsa!
  • Fredric Landqvist Kul! Men antar att det som vanligt är placering i Stockholm :-)
   April 19, 2017 11:13
 • Fredric Landqvist April 18, 2017 15:11
  Jag kommer och hålla låda om öppna-data, länkade data, ontologier och massor av nerdigt sköj på kontoret, med aktuellt case från Health Education England (NHS). Varmt välkomna
 • Eva Blomqvist Februari 22, 2017 10:07
  Nu finns mer information om Länkade data i Sverige (LDSV 2017) den 26 April på den här sidan: http://www.ida.liu.se/research/semanticweb/events/LDSV2017.shtml Som vanligt är eventet gratis, bara att anmäla er i genom formuläret som finns länkat från ovanstående sida (men avanmäl gärna om ni inte kan komma så vi inte beställer fika mm i onödan). I formuläret finns även en fråga om ni har något intressant projekt ni skulle vilja berätta om under dagen, eller om ni har förslag på något annat vi ska ta med i programmet (andra talare, idéer kring formatet på dagen osv.) Vi ses i Linköping!
 • Fler inlägg