Länkade data i Sverige
Skip to content, Skip to search

Huvudsida

Välkommen till Länkade Data i Sverige!

På dessa sidor samlar vi information om länkade data, med fokus på svenska datamängder samt information och frågor och svar på Svenska. Vare sig du letar efter data att återanvända eller länka till, vill veta mer om vad länkade data är, eller vill diskutera länkade data med andra så finns informationen här. Välj en ingång i menyn ovan, beroende på vad du letar efter, eller gå till sidöversikten (vi ber om ursäkt för att menyerna just nu fungerar dåligt för touchenheter).

Vilka står bakom linked-data.se? - läs mer om oss.

Vad är länkade data? - i korthet

I stora drag kan man säga att länkade data innebär att man publicerar data i ett standardiserat format (RDF) som ger varje dataelement en unik identifierare (URI). På det sättet kan enskilda dataelement referera till varandra, och på så sätt skapar vi länkar mellan data. Länkarna kan vara inom en datamängd, men nu kan vi även länka mellan datamängder eftersom identifierarna är (globalt) unika och kan referera till andras datamängder på webben. Detta gör att vi kan sätta in enskilda data eller datamängder i en kontext - vi kan länka våra data till andra datamängder som har information om “samma saker”. Under rubriken "Om länkade data" hittar du mer detaljerad information om vad länkade data är och hur det relaterar till öppna data. • Peter Krantz September 16, 2016 06:01
 • Peter Krantz September 13, 2016 07:17
 • Sanja Halling Augusti 30, 2016 08:59
  Arbetar du med utveckling av kartapplikationer inom kulturarv? På torsdag är det sista anmälningsdagen till seminariet om geokodat kulturarv och kartapplikationer!
 • Johanna Berg Augusti 28, 2016 15:08
  Var med och hacka kulturarvet på #Hack4Heritage i oktober! Anmälan öppen nu!
 • Hannes Ebner Juni 30, 2016 10:56
  "Statens konstråd kommer lägga ut sitt arkiv över offentlig konst och samtidigt ta steget till länkade data"
 • Fler inlägg