Länkade data i Sverige
Skip to content, Skip to search

Huvudsida

Välkommen till Länkade Data i Sverige!

På dessa sidor samlar vi information om länkade data, med fokus på svenska datamängder samt information och frågor och svar på Svenska. Vare sig du letar efter data att återanvända eller länka till, vill veta mer om vad länkade data är, eller vill diskutera länkade data med andra så finns informationen här. Välj en ingång i menyn ovan, beroende på vad du letar efter, eller gå till sidöversikten (vi ber om ursäkt för att menyerna just nu fungerar dåligt för touchenheter).

Vilka står bakom linked-data.se? - läs mer om oss.

Vad är länkade data? - i korthet

I stora drag kan man säga att länkade data innebär att man publicerar data i ett standardiserat format (RDF) som ger varje dataelement en unik identifierare (URI). På det sättet kan enskilda dataelement referera till varandra, och på så sätt skapar vi länkar mellan data. Länkarna kan vara inom en datamängd, men nu kan vi även länka mellan datamängder eftersom identifierarna är (globalt) unika och kan referera till andras datamängder på webben. Detta gör att vi kan sätta in enskilda data eller datamängder i en kontext - vi kan länka våra data till andra datamängder som har information om “samma saker”. Under rubriken "Om länkade data" hittar du mer detaljerad information om vad länkade data är och hur det relaterar till öppna data. • Hannes Ebner Juni 30, 2016 10:56
  "Statens konstråd kommer lägga ut sitt arkiv över offentlig konst och samtidigt ta steget till länkade data"
 • Sanja Halling Juni 2, 2016 09:59
 • Sanja Halling Juni 1, 2016 19:39
  Linked Data Engineering - en webbaserad kurs.
  • Magnus Wallberg Anmälde mig precis. Ska bli intressant att se hur den är.
   Juni 2, 2016 09:39
 • Sanja Halling Maj 26, 2016 14:14
  Digisams rekommendation om öppna data.
 • Sanja Halling Maj 13, 2016 07:09
  Bloggpost om resultat av sammanlänkningar av metadata från arkiv och museer med CIDOC CRM RDF.
  • Fredric Landqvist Kul initiativ att försöka överföra och länka olika metadata standarder så att en mer harmoniserad exposé kan ske för olika användare av kulturarvsinformation och arkivmaterial. Skall följa era spår... ;-)
   Maj 25, 2016 11:06
 • Fler inlägg