Länkade data i Sverige
Skip to content, Skip to search
(Omdirigerad från Main Page)

Huvudsida

(Omdirigerad från Main Page)

Välkommen till Länkade Data i Sverige!

På dessa sidor samlar vi information om länkade data, med fokus på svenska datamängder samt information och frågor och svar på Svenska. Vare sig du letar efter data att återanvända eller länka till, vill veta mer om vad länkade data är, eller vill diskutera länkade data med andra så finns informationen här. Välj en ingång i menyn ovan, beroende på vad du letar efter, eller gå till sidöversikten (vi ber om ursäkt för att menyerna just nu fungerar dåligt för touchenheter).

Vilka står bakom linked-data.se? - läs mer om oss.

Vad är länkade data? - i korthet

I stora drag kan man säga att länkade data innebär att man publicerar data i ett standardiserat format (RDF) som ger varje dataelement en unik identifierare (URI). På det sättet kan enskilda dataelement referera till varandra, och på så sätt skapar vi länkar mellan data. Länkarna kan vara inom en datamängd, men nu kan vi även länka mellan datamängder eftersom identifierarna är (globalt) unika och kan referera till andras datamängder på webben. Detta gör att vi kan sätta in enskilda data eller datamängder i en kontext - vi kan länka våra data till andra datamängder som har information om “samma saker”. Under rubriken "Om länkade data" hittar du mer detaljerad information om vad länkade data är och hur det relaterar till öppna data. • Januari 1, 1970 01:00
 • Januari 1, 1970 01:00
  Kungliga biblioteket är ev. den första myndighet där hela chefsgruppen just sjöng en sång som involverar länkade data.
 • Januari 1, 1970 01:00
  A totally jammed room with #webofdata peers enjoyin conversation with :-D
 • Januari 1, 1970 01:00
  Phil Archer will be in Göteborg 13th of June, and talk about the future of the web. Please feel free to join-in
 • Januari 1, 1970 01:00
  Använder du öppna data? Svara gärna på Riksarkivets enkät med tio snabba frågor om öppna data! OBS Ditt svar behövs senast den 8 juni.
 • Fler inlägg